WordPress hosting in België getest: Combell vs One.com 2022

5/5 - (4 stemmen)

De meest gestelde vraag ivm het maken van een website is: welke hosting voor WordPress kies ik best? Als je het mij vraagt, dan antwoord ik steeds Combell.

Misschien niet de meest voordelige optie voor WordPress webhosting, maar wel de veiligste op langere termijn. Hoe maak ik het onderscheid? Is de prijs de enige keuzefactor? Of zijn er nog andere factoren waar je rekening mee moet houden?

1. Welke soorten webhosting zijn er?

Shared hosting als appartement

Eenvoudige webhosting (shared)

Jouw website wordt op één server geplaatst samen met een aantal andere klanten. Dit is de voordeligste formule en voor de meeste websites volstaat shared hosting – op voorwaarde dat je hostingbedrijf voldoende werkgeheugen reserveert voor elke server.

Zie het als een groot appartementsblok (server) waar meerdere gezinnen (websites) wonen.

✅ Voordelen:

 • Voordeligste formule
 • Ruim voldoende voor starters
 • Eenvoudigste instapmodel

⛔️ Nadelen:

 • Echte budget hostingaanbieders zetten een limiet op het werkgeheugen, waardoor je website ondermaats presteert en de laadsnelheid daalt.
 • Doordat je niet weet wie op dezelfde server zit, is de veiligheid soms wel een probleem. Hackers, malware en spammers grijpen dan hun kans.
 • ‘Ongelimiteerd trafiek’ is het marketingwoord van elke hostingaanbieder, maar dit bestaat niet. Laat je dus niets wijsmaken: heb je succes en heb je veel bezoekers op je website, dan bestaat de kans dat ze je website tijdelijk blokkeren.

👉 Shared webhosting is aan te raden voor:

 • Online passies, hobbies en verenigingen
 • Bloggers en starterwebsites
 • Gevestigde bedrijfswebsites
 • De meeste e-commerce websites

Kostenplaatje

Tussen €4 en €37 per maand

Dedicated hosting als villa

Dedicated webhosting

De dedicated webhosting bestaat uit 1 server die exclusief voorbehouden is voor jouw website. Dat is natuurlijk wel een pak duurder, maar je hebt volledige controle over de server.

In vergelijking met de shared hosting heb je nu een villa: 1 gebouw (server) voor 1 gezin.

✅ Voordelen:

 • Je bent de enige “bewoner” van de hosting
 • Uitstekende performance en snelheid
 • Heel veilig omdat je niet beïnvloed wordt door je buren

⛔️ Nadelen:

 • Heel duur
 • Je bent nog steeds niet de eigenaar van je server
 • Optioneel extra kosten voor onderhoud aan je server

👉 Dedicated webhosting is voor:

 • Websites met veeleisende software
 • Websites met 100.000 bezoekers per maand of zelfs meer
 • Grote e-commerce websites

Kostenplaatje

Tussen €199 en €389 per maand

Vps als rijwoningen

Een VPS (Virtual Private Server)

Een VPS server is je eigen fysieke server in een datacenter. Daar kun je meerdere (30+) websites of projecten op kan plaatsen. Afhankelijk van de aanbieder wordt je server voor jou beheerd of moet je zelf je server beheren.

Deze hosting zit wat betreft voor- en nadelen tussen de shared en dedicated hosting in. Zie het dan als een blok van rijwoningen, verhuurd door 1 verhuurder: 1 huizenrij (server) voor meerdere gezinnen (websites).

✅ Voordelen:

 • Performanter en sneller dan gewone webhosting
 • Voordeliger dan dedicated webhosting
 • Veiliger dan gewone shared hosting

⛔️ Nadelen:

 • Een stuk duurder dan gewone shared webhosting
 • Voor beginners: iets ingewikkelder te beheren als het in eigen beheer is

👉 Een VPS is voor:

 • Agencies en reclamebureaus die meerdere websites beheren
 • Bedrijven met uitbreidingsplannen en meerdere firma’s of dochterondernemingen met elk een eigen website
 • Bedrijven of particulieren die extra bestandsruimte nodig hebben

Kostenplaatje

Tussen €39 en €99 per maand

2. Specificaties van je WordPress hosting

De belangrijkste specs voor een goede webhosting

Prestatie en snelheid

De laadsnelheid van je website is tegenwoordig een belangrijke ranking factor voor de zoekmachines.

Mensen wachten niet graag op het laden van je website. Als je bezoekers langer dan 3 seconden moeten wachten op het laden van een pagina, is de kans dat ze wegklikken 90% keer hoger.

Je kunt op allerlei manieren je pagina snelheid optimaliseren, maar het begint altijd onderaan: bij je server, en dus je hostingaanbieder.

Aantal en grootte van de databases

Een database heb je nodig om bv. een WordPress website of ander cms te maken. Je website haalt dan informatie uit die database en toont het op een dynamische manier wanneer een bezoeker je website bekijkt.

Hoeveel databases heb je nodig: 1, 2 of meer?

Voor elke website die je wil maken heb je een aparte database nodig. Bij sommige hosts heb je 1 database, bij andere 5 of meer, waardoor je meerdere websites kan bouwen onder 1 pakket.

Je zou denken: 1 database is voldoende. Wat kun je nu nog met meer databases?

 1. Een testomgeving maken voor je live website: je kan er experimenteren met je website vooraleer je aanpassingen live gaan, bv. test.jouwdomein.be. Nooit nog kopzorgen omdat je een Internal Server Error moet oplossen. Altijd zen…
 2. Je kunt er een subsite van je eigen domein op hosten, bv. academy.jouwdomein.be
 3. Co-housing van websites: onder 1 pakket kun je een soort van co-housing/co-hosting voorzien. Je kunt met elke database een website maken en een domeinnaam er naar toe laten verwijzen, zodat je uiteindelijk verschillende websites (met verschillende domeinnamen) onder 1 dak hebt.

Tip: bij Combell krijg je bij het instapmodel al 4 databases.

Hoe groot moeten die databases zijn?

Voor een starter is 250MB meer dan genoeg. Als je ook al van bij de start rekening houdt met de grootte van je afbeeldingen die je uploadt, kan je al héél ver komen en hoeft die niet veel groter te zijn.

Veiligheid voor WordPress webhosting

Je ligt er waarschijnlijk niet echt wakker van.

Maar wist je dat je website bijna dagelijks onder vuur ligt? Heb je al een (WordPress) website, dan ben je misschien ooit al het slachtoffer geweest van een hacking.

Malware en andere scripts die op je website geïnstalleerd worden. Die dan ook telkens blijven terugkomen, ook al keer je alles binnenstebuiten.

Het enige wat je nog rest is een back-up terugzetten van voor de hacking… Als je die al hebt!

Sowieso ben je dan wel wat data kwijt, posts, beelden, reacties,… Dat wil je écht vermijden.

Combell maakt gebruik van het Combell shield. Wat dat inhoudt klinkt allemaal heel erg Chinees voor de gewone sterveling, maar je kan ervan uitgaan dat ze veiligheid heel serieus nemen:

Combell shield overzicht

Combell neemt standaard dagelijks meerdere back-ups en afhankelijk van je pakket bewaren ze die 14 tot 30 dagen. In de worst case scenario heb je dus nog je back-up als opvangnet.

Minder belangrijke specs

Grootte van je webruimte

Een eenvoudige website, zonder webshop, is helemaal niet zo groot. Bij Combell heb je bij het instapmodel 50GB. Dat is meer dan ruim voldoende. Meer ruimte heb je niet nodig in de meeste gevallen.

Tip: zorg ervoor dat je afbeeldingen klaar zijn voor webgebruik. Gooi ze dus niet zomaar van je smartphone of een ander toestel op je website, want dan zal je sneller dan Road Runner tegen je limiet aanlopen.

Bandbreedte

Overal lees je over ongelimiteerde bandbreedte. Soms zie je het ook onder de noemer: ongelimiteerd verkeer.

Dat is grotendeels een marketing buzzwoord. Want ongelimiteerd trafiek bestaat helemaal niet.

Als je verkeer binnen de perken blijft, dan zal je website niet op inactief gezet worden. Heb je onverwachts succes of ga je plots viraal, zijn er geen zekerheden meer.

Heel vervelend natuurlijk, maar dat is het bewijs dat ongelimiteerd niet bestaat. In de kleine letters vind je het volgende bij One:

Verkeer is in principe onbeperkt. Maar het verkeer dient wel redelijk te zijn en niet het verkeer van andere gebruikers verstoren. Als het verkeer van een klant het verkeer van andere klanten verstoort, behoudt One.com zich het recht voor om het webhotel van de eerstgenoemde klant te sluiten zonder voorafgaande kennisgeving en / of een afzonderlijk tarief voor het verkeer in rekening te brengen. One.com behoudt zich het absolute recht voor om te besluiten of verkeer wel of niet excessief is. Indien een webhotel wordt gesloten, wordt geen restitutie verleend op de abonnementsgelden die vooruit zijn betaald.

Aantal en grootte van de mailboxen

De meeste hostingaanbieders bieden je makkelijk 50 tot 100 e-mailboxen aan. Meestal voldoet dit. Wil je er toch meer, kan je extra bijbestellen, mits een meeprijs.

Of je kiest voor een cloud oplossing zoals Google Suite of Office365, de beste keuze in een bedrijfsomgeving.

Tegenwoordig is dit overal voldoende aanwezig in het aanbod en zijn méér mailboxen niet beter.

SSL-certificaat

Het groene slotje in de adresbalk is uiteraard héél belangrijk.

Dankzij dit beveiligingscertificaat kan je bezoeker een veilige verbinding leggen met jouw website. Dat is absoluut nodig bij webwinkels, en elke website waar de gebruiker moet inloggen of contactformulieren verzendt.

Bovendien straft Google bij zijn zoekresultaten websites af die geen SSL-verbinding aanbieden.

Geen groen slotje is dus echt wel not done. Om die reden is dit tegenwoordig standaard inbegrepen (en vaak gratis) bij elke hostingaanbieder.

3. Extra kosten en addertjes bij je keuze voor WordPress webhosting

Kies je eerder voor een instapmodel of ga je voor de pimped out, chromed out,… full-option model? Net zoals bij een auto of een woning, heb je dus verschillende opties.

Caching-tools

Caching is een techniek die jouw dynamische website (blog, portfolio, webshop,…) sneller maakt.

Telkens een pagina opgevraagd wordt, ontstaat er een reeks van aanvragen uit de database. Als er heel veel informatie opgehaald moet worden, kan dit erg lang duren waardoor je website traag laadt.

De oplossing hiervoor is om pagina’s of elementen die weinig veranderen op te nemen in een cache. Er wordt dan figuurlijk een screenshot genomen van je website en deze ‘gecachte pagina’ wordt dan weergegeven ipv steeds opnieuw de gegevens op te vragen uit de database.

Wanneer een bezoeker herhaaldelijk naar je website surft, zal hij die elementen “uit de oude doos” voorgeschoteld krijgen, waardoor hij de website als sneller ervaart.

Wist je dat 40% van de bezoekers afhaakt wanneer je site langer dan 3 seconden de tijd neemt om te laden? Dat is bijna de HELFT van je bezoekers.

Hoe ben je zelf?

Een snelle website is een must voor een gelukkige bezoeker.

Bij Combell zitten er standaard al caching-opties in je pakket.

Heel concreet gaat het over caching-technieken zoals Memcached, Redis en Varnish. Wil je nog een extra snelheidsboost? Combell heeft performance-adviseurs die je kunnen helpen bij het kiezen van extra caching.

Bij One staat er enkel ‘Performance cache’ in de opsomming bij WordPress, maar wat dat juist inhoudt is vaag en wordt nergens verduidelijkt.

Back-up tot 14 dagen terug in de tijd

Regelmatig back-ups nemen is erg belangrijk.

Maar zo’n vervelend taakje, daar denken we niet vaak aan. Gelukkig is dit iets wat automatisch gebeurt bij Combell:

 • Dagelijks meerdere back-ups
 • 14 tot 30 dagen bewaard op je eigen hosting
 • gratis hersteld met ondersteuning van een technisch contactpersoon

Bij One is het pakket Back-up & Herstel tot 25 pagina’s een betaalde optie en zelf terug te plaatsen indien nodig:
Kostprijs: €2,41 per maand (jaarprijs = €28,92)

Beveiliging van je website

Het is duidelijk dat Combell beveiliging heel serieus neemt. Ze gaan geen compromissen aan op dat vlak, dus zit dit standaard in je pakket.

Bij One betaal je extra als je beveiliging wilt. Tot 25 pagina’s of tot 500 pagina’s betaal je een extra kost.

 • Extra kost: €1,92/pm voor 25 pagina’s (jaarprijs = €23,04)
 • €6,04/pm voor 500 pagina’s (jaarprijs = €72,48)

4. Waarom ik altijd Combell adviseer voor WordPress webhosting

Omdat de vraag steeds terugkomt: waarom zou je voor Combell gaan als One echt een spotgoedkope hosting aanbiedt? Elke hosting is toch hetzelfde?

Neen! Na al die jaren websites te ontwikkelen, heb ik al veel gezien en meegemaakt met hosting… Vaak positief, maar vaak ook gewoon ronduit slecht jammer genoeg.

Daarom wil ik voor jou graag het complete plaatje maken zodat je goed geïnformeerd je keuze kan maken.

Vergelijk je het Combell instapmodel met dat van One, zie je meteen al dat je appelen met peren aan het vergelijk bent:

 • 4 databases tov 1
 • WordPress 1-klik installatie tov zelf uitvogelen
 • Beveiliging en automatische back-up standaard tov 0,0 beveiliging

We willen graag appelen met appelen vergelijken dus kies ik in deze situatie om het Business pakket (Combell) te vergelijken met Expert (One). Hier zitten meerdere databases, makkelijke WP-installatie en een vorm van beveiliging en automatische back-up in.

Prijs is geen issue

  Combell (Business) One (Expert)
  Excl. btw Incl. btw Excl. btw Incl. btw
Kostprijs eerste jaar €5,99 / maand €7,25 €5,78 €6,99 / maand
  €71,88 / jaar €86,97 €69,32 €83,88 / jaar
Na 1 jaar €14,95 / maand €18,09 €11,56 €13,99 / maand
  €179,40 / jaar €217,07 €138,74 €167,88 / jaar

* Prijssetting van datum 21/02/2022.

Kies je dus louter op basis van kostprijs, dan is One duidelijk de goedkoopste. Het eerste jaar is het prijsverschil nog niet reuze, maar na een jaar betaal je toch een aanzienlijk verschil.

Is dit dan een uitgemaakte zaak in voorkeur van One? Voor mij zeker niet…

Kijken we verder dan puur de kostprijs van een pakket, dan zie je een aantal voordelen die Combell heeft waar One nooit aan kan tippen:

✅ Directe aansluitingen met grote Belgische providers

Naast de uitstekende snelheid die Combell al standaard biedt, hebben ze sinds 2019 een rechtstreekse verbinding naar alle Proximus en Telenet klanten.

Om dit te begrijpen moet je het volgende weten: elke extra schakel in de keten van verbindingen is een extra risico op vertragingen.

Bij je thuisnetwerk is het bv. altijd aan te raden een directe kabel in je computer te pluggen voor de beste snelheid te kunnen ervaren. Je WiFi-netwerk daarentegen is een pak trager…

Zo legt Combell dus een directe verbinding naar alle Proximus en Telenet-kanten. Een topsnelheid gegarandeerd.

✅ Locatie van datacenter dichtbij huis

De locatie van het datacenter heeft een belangrijke impact op de snelheid van je website.

Combell prestaties 1

Combell is Belgisch dus echt vlakbij. One zit in Denemarken wat weer — gezien de extra schakels en verbindingen — een risico met zich meebrengt en dus altijd trager zal presteren.

Ook als je fan bent van het concept ‘winkelhieren’, dan steun je uiteraard een Belgische firma!

✅ Complete beveiliging op alle niveaus

Combell neemt veiligheid en privacy heel serieus.

Ze beschikken over erg goed beveiligde servers om DDOS aanvallen tegen te gaan. Webfilters, malware scanners, firewalls,… you name it they’ve got it.

Plus je wordt op de hoogte gebracht als je website gehackt wordt of malware bevat. Je krijgt ook voldoende technische ondersteuning om je website malware vrij te maken.

One investeert (bij mijn weten) niet in het beveiligen van hun servers zoals Combell dat doet. Ik vind nergens concrete informatie, dus ik neem aan dat dit er niet is.

Uit mijn ervaring worden One websites vaker gehackt dan die van Combell. Hier heb ik voorlopig nog geen concrete cijfers van helaas.

✅ O jee onze website is plat – de uptime garantie

One geeft geen uptime garantie. Uit ervaring weet ik dat een One website soms ook gewoon niet werkt. Zomaar. Uit het niets. Zonder reden. Zonder verontschuldiging.

En zonder dat One ook maar 1 melding geeft. Je hebt dan gewoon pech. Dikwijls heel tijdelijk, maar het is wel strontvervelend.

Bij Combell kwam ik dit nog niet tegen. Je kunt zeggen een zo goed als 100% uptime garantie daar.

✅ Ecologisch verantwoord

Combell heeft zijn servers draaien op 100% hernieuwbare energie. Wil je dus je ecologische voetafdruk beperken? Dan is Combell uiteraard de enige juiste keuze.

✅ Niet-tevreden-geld-terug-garantie tot 90 dagen

Ben je dan toch niet tevreden? Bij Combell heb je bedenktijd tot wel 90 dagen, dat zijn 3 volle maanden om uit te testen.

Bij One heb je 14 dagen bedenktijd.

✅ Combell’s easy-peasy verhuisservice

Een echte life-saver!

Wil je verhuizen naar Combell? Dan vraag je bij het bestellen gewoon de gratis verhuisservice aan.

Combell verhuisservice

Je wilt niet opgeslokt worden door technische kantjes van het verhuizen van je website: downtime, foutmeldingen, compatibiliteitsproblemen,…

Laat het gewoon over aan de specialisten van Combell, zij zorgen voor alles. Gewoon een telefoontje en jij kan doen waar je best in bent: werken in en aan je zaak.

✅ Vlaamstalige support

Bij Combell staan ze 24/7 klaar om je te helpen in je eigen moedertaal, zelfs op Kerstavond! Je kan e-mailen, rechtstreeks (en gratis) bellen met een technisch expert of zoeken in de knowledge base.

Combell support 2

Bij One zit je 24/7 met de live chat, die van 9 tot 18u beschikbaar is in het Nederlands. Daarbuiten moet je je zien te redden in het Engels. Een e-mail sturen naar support kan ook.

Helaas kun je niet bellen naar One als je met een vraag zit.

Bouw een website in 10min: installeer WordPress.org in enkele klikken op Combell hosting.
Bekijk hier mijn tutorialvideo.

Tot slot

Iedereen die het wil horen, hoort het van mij: Combell all-the-way. En wel om de volgende redenen:

 • Slechts € 14,95 per maand: dat is minder dan een premium abonnement bij Netflix
 • Topsnelheid door rechtstreekse verbinding met Telenet en Proximus
 • Je steunt een Belgische firma
 • Uptime garantie van bijna 100%
 • Advies van echte experts op het gebied van code, prestaties,…
 • Gratis verhuisservice
 • Vlaamstalige support 24/7: via e-mail en telefonisch
 • 90 dagen bedenktijd
 • Milieuvriendelijk: 100% afkomstig van hernieuwbare energie

Wil je het uitproberen?

Surf naar Combell en kies webhosting. Kies daar voor Business. Registreer je domeinnaam of verhuis je hele pakket en klaar.

Ben je dan nog niet helemaal tevreden? Je hebt tot 90 dagen bedenktijd. Ben je niet tevreden, krijg je sowieso je geld terug.

Je verliest dus nooit!

Alle links op mijn website naar Combell zijn affiliate links. Dit wil zeggen dat ik een kleine commissie verdien als je iets koopt nadat je op 1 van mijn links hebt geklikt. Dit is uiteraard zonder meerkost voor jou. Vond je deze vergelijking handig? Dan kun je me op deze manier steunen om nog meer van deze handleidingen te maken.

Verdere literatuur

Deze vind je misschien ook interessant