Ultieme gids in webhosting

5/5 - (1 stemmen)

Wat is webhosting?

Webhosting heb je nodig om je website publiek beschikbaar te maken op het internet. Heel concreet bestaat het uit een server, je digitale ruimte op het internet, die voor je vrijgehouden wordt door hostingfirma’s.

In theorie kun je zelf een server bij je thuis plaatsen en dit gebruiken voor hosting, maar dat vraagt heel wat technische IT-kennis en -expertise. Daarom zijn hostingfirma’s de beste keuze voor gemoedsrust en gebruiksgemak als ondernemer.

Wat is het verschil tussen domeinnaam en webhosting?

De domeinnaam is je online adres en webhosting is waar je je website op bouwt. Domeinregistratie en webhosting gaan hand-in-hand en zorgen ervoor dat je website altijd bereikbaar is voor bezoekers.

Webhosting server ruimte 1

Voor een website heb je dus altijd beide nodig. Webhosting is de fysieke ruimte die je website inneemt, terwijl je domeinnaam je online adres (straat, huisnummer, gemeente) is die je bezoekers kunnen herkennen en intypen in de adresbalk.

Webhosting domeinnaam 2

Welke verschillende soorten hosting zijn er?

Shared hosting als appartement

Eenvoudige shared webhosting

Jouw website wordt op één server geplaatst samen met een aantal andere klanten, elk bedrijf heeft zijn eigen specifieke aantal. Dit is de voordeligste formule en voor de meeste websites volstaat shared hosting – op voorwaarde dat je hostingbedrijf voldoende werkgeheugen reserveert voor elke server.

Zie het als een groot appartementsblok (server) waar meerdere gezinnen (websites) wonen en waar iedereen zijn eigen ding doet.

✅ Voordelen:

 • Voordeligste formule
 • Ruim voldoende voor starters
 • Eenvoudig instapmodel

⛔️ Nadelen:

 • Je kent best wat van die hele technische hosting shizzle, aangezien je zelf aan de knoppen (instellingen) draait van de hostingpakket.
 • Echte budget hostingaanbieders zetten een limiet op het werkgeheugen, waardoor je website soms ondermaats presteert en de laadsnelheid daalt.
 • Doordat je niet weet wie op dezelfde server zit, is de veiligheid soms wel een probleem. Hackers, malware en spammers grijpen dan hun kans.
 • ‘Ongelimiteerd trafiek’ is het marketingwoord van elke hostingaanbieder, maar dit bestaat niet. Laat je dus niets wijsmaken: heb je succes en heb je veel bezoekers op je website, dan bestaat de kans dat ze je website tijdelijk blokkeren.

👉 Eenvoudige shared hosting is aan te raden voor:

 • Online passies, hobbies en verenigingen
 • Bloggers en starterwebsites
 • Alleen wanneer je iemand hebt die kennis heeft van hosting en techniek OF als je niet bang bent om te experimenteren door zelf aan de knoppen te draaien

Kostenplaatje: tussen €2,95 en €40 per maand excl. btw

Bekijk hier mijn aanraders voor gewone shared hosting →

WordPress hosting

WordPress hosting is hetzelfde als de gewone hosting, het enige verschil is dat het WordPress-systeem al voor jou geïnstalleerd is. Je hoeft dus zelf geen installatie te doen! Heel vaak heb je minder instellingen die je moet regelen en kun je zelf minder snel aan de knoppen draaien, waardoor het dus net gebruiksvriendelijker is dan de gewone all-round hosting.

✅ Voordelen:

 • Voordelige formule
 • Ruim voldoende voor starters
 • Eenvoudigste instapmodel, want je hoeft zelf minder techniek te installeren.

⛔️ Nadelen:

 • Doordat je niet weet wie op dezelfde server zit, is de veiligheid soms wel een probleem. Hackers, malware en spammers grijpen dan hun kans.
 • ‘Ongelimiteerd trafiek’ is het marketingwoord van elke webhosting provider, maar dit bestaat niet. Laat je dus niets wijsmaken: heb je succes en heb je veel bezoekers op je website, dan bestaat de kans dat ze je website tijdelijk blokkeren.

👉 Shared hosting is aan te raden voor:

 • Starterwebsites én gevestigde bedrijfswebsites
 • Wanneer je zelf minder wil bezig zijn met techniek én graag geniet van dat beetje extra gebruiksgemak

Kostenplaatje: tussen €2,95 en €40 per maand excl. btw

Vps als rijwoningen

WordPress Managed hosting

Managed WordPress hosting is de ultieme butlerservice waarbij je geniet van de meest gebruiksvriendelijke hosting: je website krijgt de beste serverruimte, geoptimaliseerd voor een WordPress website. Je geniet van automatische updates en backups, je krijgt 1 testomgeving om te experimenteren en de prestaties zijn de beste van de drie. Kortom: je laat de technische shizzle over aan de tech experten zelf heb je tijd en ruimte om op je business te focussen.

Jij focust je enkel nog op je zaak, je website en je marketing, zij doen de rest.

✅ Voordelen:

 • Geoptimaliseerd om WordPress te draaien mét snelheidsbooster (caching)
 • De hostingaanbieder doet updates en onderhoud: jij bent ontzorgd en je website blijft steeds veilig
 • Automatische backups die op vraag teruggezet worden
 • 1 of meerdere testomgevingen om te experimenteren met nieuwe plugins of redesigns

⛔️ Nadelen:

 • Als je zelf liever prutst aan de instellingen van je hosting, dan moet ik je hier teleurstellen (of dat echt een nadeel is bepaal je zelf)

👉 WordPress managed hosting is voor:

 • Doe-het-zelvers die alle tech van hosting, WordPress en andere shizzle overlaten aan de experts
 • Ondernemingen die een WordPress website hebben en betere prestaties willen en tegelijk ontzorgd worden
 • De meeste e-commerce websites
 • Websites met Learndash of andere LMS omgevingen

Kostenplaatje: tussen €7,95 en €53 per maand excl. btw

Bekijk hier mijn aanraders voor WordPress Managed hosting →

Waar moet je op letten bij WordPress hosting?

Prestatie en snelheid

De laadsnelheid van je website is tegenwoordig een belangrijke ranking factor voor de zoekmachines.

Mensen wachten niet graag op het laden van je website. Als je bezoekers langer dan 3 seconden moeten wachten op het laden van een pagina, is de kans dat ze wegklikken 90% keer hoger.

Je kunt op allerlei manieren je pagina snelheid optimaliseren, maar het begint altijd onderaan: bij je server, en dus je hostingaanbieder.

Kijk hier wie de snelste hosting van de test scoort →

Aantal en grootte van de databases

Een database heb je nodig om bv. een WordPress website of ander cms te maken. Je website haalt dan informatie uit die database en toont het op een dynamische manier wanneer een bezoeker je website bekijkt.

Hoeveel databases heb je nodig: 1, 2 of meer?

Voor elke website die je wil maken heb je een aparte database nodig. Bij sommige hosts heb je 1 database, bij andere 5 of meer, waardoor je meerdere websites kan bouwen onder 1 pakket.

Je zou denken: 1 database is voldoende. Wat kun je nu nog met meer databases?

 1. Een testomgeving maken voor je live website: je kan er experimenteren met je website vooraleer je aanpassingen live gaan, bv. test.jouwdomein.be. Nooit nog kopzorgen omdat je een Internal Server Error moet oplossen. Altijd zen…
 2. Je kunt er een subsite van je eigen domein op hosten, bv. academy.jouwdomein.be of shop.jouwdomein.be.
 3. Co-housing van websites: onder 1 pakket kun je een soort van co-housing/co-hosting voorzien. Je kunt met elke database een website maken en een domeinnaam er naar toe laten verwijzen, zodat je uiteindelijk verschillende websites (met verschillende domeinnamen) onder 1 dak hebt.

Tip: bij Cloud86 krijg je bij het Start pakket 5 en bij het Medium pakket 10 databases én een makkelijke staging/testomgeving in één klik.

Hoe groot moeten die databases zijn?

Voor een starter is 250 MB meer dan genoeg. Als je ook al van bij de start rekening houdt met de grootte van je afbeeldingen die je uploadt, kan je al héél ver komen en hoeft die niet veel groter te zijn.

Veiligheid voor WordPress webhosting

Je ligt er waarschijnlijk niet echt wakker van.

Maar wist je dat je website bijna dagelijks onder vuur ligt? Heb je al een (WordPress) website, dan ben je misschien ooit al het slachtoffer geweest van een hacking.

Malware en andere scripts die op je website geïnstalleerd worden. Die dan ook telkens blijven terugkomen, ook al keer je alles binnenstebuiten.

Het enige wat je nog rest is een back-up terugzetten van voor de hacking… Als je die al hebt!

Sowieso ben je dan wel wat data kwijt, posts, beelden, reacties,… Dat wil je écht vermijden.

Cloud86 webhosting neemt beveiliging ernstig 3

Cloud86 geeft je een gegarandeerede uptime van 99,98% en data die altijd veilig blijft. Minstens 1 keer per dag nemen ze automatisch een backup, voor in het zeldzame geval dat er iets misloopt.

In de worst case scenario heb je dus nog je back-up als opvangnet.

Minder belangrijke specs

Grootte van je webruimte

Een eenvoudige website, zonder webshop, is helemaal niet zo groot. Bij Cloud86 heb je bij het instapmodel 50 GB. Dat is meer dan ruim voldoende. Meer ruimte heb je niet nodig in de meeste gevallen.

Tip: zorg ervoor dat je afbeeldingen klaar zijn voor webgebruik. Gooi ze dus niet zomaar van je smartphone of een ander toestel op je website, want dan zal je sneller dan Road Runner tegen je limiet aanlopen.

Bandbreedte

Overal lees je over ongelimiteerde bandbreedte. Soms zie je het ook onder de noemer: ongelimiteerd verkeer.

Dat is grotendeels een marketing buzzwoord. Want ongelimiteerd trafiek bestaat helemaal niet.

Als je verkeer binnen de perken blijft, dan zal je website niet op inactief gezet worden. Heb je onverwachts succes of ga je plots viraal, zijn er geen zekerheden meer.

Heel vervelend natuurlijk, maar dat is het bewijs dat ongelimiteerd niet bestaat. In de kleine letters vind je het volgende bij One:

Verkeer is in principe onbeperkt. Maar het verkeer dient wel redelijk te zijn en niet het verkeer van andere gebruikers verstoren. Als het verkeer van een klant het verkeer van andere klanten verstoort, behoudt One.com zich het recht voor om het webhotel van de eerstgenoemde klant te sluiten zonder voorafgaande kennisgeving en / of een afzonderlijk tarief voor het verkeer in rekening te brengen. One.com behoudt zich het absolute recht voor om te besluiten of verkeer wel of niet excessief is. Indien een webhotel wordt gesloten, wordt geen restitutie verleend op de abonnementsgelden die vooruit zijn betaald.

Aantal en grootte van de mailboxen

De meeste hostingaanbieders bieden je makkelijk 10 tot 100 e-mailboxen aan. Meestal voldoet dit. Wil je er toch meer, kan je extra bijbestellen, mits een meeprijs.

Of je kiest voor een cloud oplossing zoals Google Suite of Office365, de beste keuze in een bedrijfsomgeving.

Tegenwoordig is dit overal voldoende aanwezig in het aanbod en zijn méér mailboxen niet beter.

SSL-certificaat

Het groene slotje in de adresbalk is uiteraard héél belangrijk.

Dankzij dit beveiligingscertificaat kan je bezoeker een veilige verbinding leggen met jouw website. Dat is absoluut nodig bij webwinkels, en elke website waar de gebruiker moet inloggen of contactformulieren verzendt.

Bovendien straft Google bij zijn zoekresultaten websites af die geen SSL-verbinding aanbieden.

Geen groen slotje is dus echt wel not done. Om die reden is dit tegenwoordig standaard inbegrepen (en vaak gratis) bij elke hostingaanbieder.

Extra’s en add-ons bij je webhosting

Kies je eerder voor een instapmodel of ga je voor de pimped out, chromed out,… full-option model? Net zoals bij een auto of een woning, heb je dus verschillende opties.

Caching-tools

Caching is een techniek die jouw dynamische website (blog, portfolio, webshop,…) sneller maakt.

Telkens een pagina opgevraagd wordt, ontstaat er een reeks van aanvragen uit de database. Als er heel veel informatie opgehaald moet worden, kan dit erg lang duren waardoor je website traag laadt.

De oplossing hiervoor is om pagina’s of elementen die weinig veranderen op te nemen in een cache. Er wordt dan figuurlijk een screenshot genomen van je website en deze ‘gecachte pagina’ wordt dan weergegeven ipv steeds opnieuw de gegevens op te vragen uit de database.

Wanneer een bezoeker herhaaldelijk naar je website surft, zal hij die elementen “uit de oude doos” voorgeschoteld krijgen, waardoor hij de website als sneller ervaart.

Wist je dat 40% van de bezoekers afhaakt wanneer je site langer dan 3 seconden de tijd neemt om te laden? Dat is bijna de HELFT van je bezoekers.

Hoe ben je zelf?

Een snelle website is een must voor een gelukkige bezoeker.

Cloud86 als snelste van de test 4

Doordat Cloud86 op een Litespeed server werkt, zit je als standaard met razendsnelle prestaties. Ze zijn zelfs als snelste van de test beoordeeld door een onafhankelijke website.

Cloud86 heeft een hele goede handleiding om gratis je WordPress website nog meer te versnellen aan de hand van een plugin. Zelfs al ben je geen techneut, het lukt je zeker en vast.

Back-up tot 7 dagen terug in de tijd

Regelmatig back-ups nemen is erg belangrijk.

Maar zo’n vervelend taakje, daar denken we niet vaak aan. Gelukkig is dit iets wat automatisch gebeurt bij Cloud8:

 • Dagelijks minstens 1 back-up
 • 7 dagen bewaard op je eigen hosting
 • Backups zet je zelf terug met ondersteuning van een technisch contactpersoon, dit doe je via een FTP-tool als Filezilla.
 • Niet technisch aangelegd? Bij Cloud86 Managed WordPress zal een expert op jouw vraag de backup terugzetten.

Beveiliging van je website

Het is duidelijk dat Cloud86 beveiliging heel serieus neemt. Ze gaan geen compromissen aan op dat vlak, dus zit dit standaard in je pakket.

Andere hostingproviders geven dit soms als extra optie, waardoor je uiteindelijke kost per jaar ook verhoogt. Zeker uitkijken waar je voor intekent.

De beste webhosting voor jouw website

Mijn webhosting aanbieder bij voorkeur is Cloud86, een Nederlandse firma die prestaties en gebruiksgemak helemaal bovenaan hun prioriteiten zet.

Hier lees je meer over de beste WordPress hosting in België →

Cloud86 logo 5

Shared WordPress
€ 3,95/maand
€ 6,55/maand


WordPress Managed
€ 9,95/maand
€ 17,55/maand

 • Snelste hosting van de test in België Nederland
 • Extra snelle Litespeed server voor razendsnelle prestaties
 • Nederlandstalige support via e-mail en telefoon tijdens kantooruren
 • Het eerste jaar absoluut de goedkoopste in gewone shared WordPress hosting
 • Na 1 jaar ook de goedkoopste: na afloop van je contract krijg je een kortingsaanbod.
 • De voordeligste prijs heb je enkel bij registratie van 3 jaar (hier niet opgenomen)

Gebruiksgemak/Support:

Snelheid:

Prijs-kwaliteit:

Wat is het verschil tussen hosting en WordPress hosting?

WordPress Managed hosting heeft enkele bijkomende voordelen tov gewone hosting: het is geoptimaliseerd voor snelheid en prestaties van je website, het houdt je website veilig door automatisch updates uit te voeren (bye bye technische shizzle), je krijgt automatische backups én je krijgt er een testomgeving bij waar je kan experimenteren met nieuwe plugins of nieuwe content.

Zou ik WordPress-hosting moeten aanschaffen?

Heb je geen technische achtergrond en schrikt de techniek achter een WordPress website je af, dan is WordPress managed hosting de beste oplossing. Je krijgt een ware butlerservice. Jij bent ontzorgd van techniek en focust je enkel op je zaak, je website en je marketing.

Wat is de beste hosting voor WordPress?

De beste hosting is die hosting die een server en datacenter heeft dichtbij je bezoekers en doelpubliek. Voor een Belgische/Nederlandse website raad ik aan om WordPress hosting van Cloud86 te kiezen, omdat zij de snelste prestaties bieden, dat kan vanaf €2,95 per maand.

Wat kost WordPress hosting?

Voor een Belgisch/Nederlands doelpubliek kies je best voor Cloud86 waar je vanaf €7,95 per maand al kan starten met WordPress Managed hosting. Kies nooit de goedkoopste hosting, maar kies een kwalitatieve hosting dichtbij je bezoekers.

Tot slot

Webhosting is essentieel voor elke website die openbaar toegankelijk wil zijn op het internet. Het biedt niet alleen de digitale ruimte die een website nodig heeft, maar ook het ‘adres’ waarmee bezoekers de site kunnen vinden, oftewel de domeinnaam.

Er zijn verschillende hostingopties beschikbaar, variërend van shared hosting tot specifieke WordPress hosting en Managed hosting. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze hangt vaak af van individuele behoeften, technische kennis en budget. Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een hosting zijn prestaties, veiligheid, ruimte en prijs.

Een goed geïnformeerde keuze zorgt ervoor dat een website zowel veilig als efficiënt functioneert!

Deze vind je misschien ook interessant