WordPress.com vs WordPress.org: wat is het verschil?

5/5 - (3 stemmen)

Wil je beginnen met WordPress, dan moet je de voor- en nadelen kennen om de juiste keuze te maken en het verschil tussen deze WordPress systemen te begrijpen.

Open en gesloten websystemen

Een open websysteem wordt zo genoemd omdat de code erachter vrij te downloaden is. Iedereen die kan programmeren kan hierdoor extra plugins creëren die perfect aansluiten op de broncode, zodat WordPress gebruikers hun website kunnen uitbreiden met specifieke functionaliteit.

Om met een open websysteem te werken heb je een server of hosting nodig. Je installeert het softwarepakket (WordPress.org) gratis op je hosting en je kunt het makkelijk uitbreiden met de beschikbare thema’s en plugins die de community al gecreëerd heeft.

Bouw een website in 10min: installeer WordPress.org in enkele klikken op je hosting.
Bekijk hier mijn tutorialvideo.

Je staat zelf in voor het onderhoud van je website: veiligheidsupdates, softwareupdates, thema’s, plugins,… Tenzij je kiest voor een WordPress managed hosting, dan doet je hosting dat voor jou en hoef je zelf niet met die technische shizzle bezig te zijn.

De code van een gesloten websysteem is niet vrij in te kijken. Je kunt het ook niet zomaar downloaden. Je maakt simpelweg een account aan bij één van de aanbieders van een gesloten systeem en je gaat meteen aan de slag met je website.

Je hoeft je geen zorgen te maken over hosting, installaties of updates, dat doet de aanbieder voor jou.

Bij de gesloten systemen kan je vaak gratis beginnen, maar bots je op een aantal beperkingen. Je moet al snel overstappen naar een maandelijks (of jaarlijks) abonnement om uit te breiden.

Een overzicht van open en gesloten systemen

Open systemen:

Gesloten systemen:

WordPress.com als service voor beginners

Het bedrijf achter WordPress heet Automattic, zij bieden het softwarepakket van WordPress gratis aan.

Een bedrijf moet omzet draaien, dus kunnen ze niet leven van het gratis aanbod. Ze bieden daarnaast ook een supersimpel webplatform aan.

Op dit webplatform heb je verschillende abonnementsvormen met een gratis instapaanbod.

Wordpress. Com homepagina
⤷ De homepagina van WordPress.com, de service van Automattic

De voordelen van WordPress.com

 • Een eenvoudige blog (tot 3 GB) kan je gratis starten. Heb je meer nodig kan je met een abonnement uitbreiden tot 200 GB. Dit kost je €25 (zonder e-commerce) of €45 (met e-commerce) per maand.
 • Het is poepsimpel: de techniek erachter laat je volledig over aan WordPress zelf. Je hoeft zelf geen onderhoud te doen, geen installaties en geen updates.
 • Er zijn een heel aantal thema’s beschikbaar om je website op jouw maat te maken.
 • De eenvoudige Gutenberg blokken laten je toe je website op een simpele manier op te bouwen.

De nadelen van WordPress.com

 • Je bent geen eigenaar van je website: wanneer WordPress.com beslist dat je hun regels overtreedt, vlieg je eruit.
 • Er zijn geen backups, tenzij je betaalt (vanaf €25 per maand). Een foutje gemaakt? Jammer!
 • De gratis versie toont advertenties waar je zelf geen beheer over hebt. Advertenties zijn slecht voor je geloofwaardigheid en voor de prestaties van je website.
 • Je kunt geen thema of plugins toevoegen die je website opwaarderen. Wil je werken aan de code achter je website? Dan kost je dat minstens €8 per maand.
 • Ook statistieken met Google Analytics kan pas vanaf €8 per maand.
 • De melding Powered on WordPress.com blijft gewoon staan, ongeacht of je de gratis versie gebruikt of betaalt voor je abonnement.
 • Het is minder interessant voor zoekmachines zoals Google.
 • Je zit vast aan de server die WordPress.com voor je kiest, dat kan in USA of in Amsterdam zijn. Een server die ver van je doelpubliek verwijderd is, zorgt voor tragere laadtijden en is niet goed voor zoekmachines.

Hieronder nog even de tarieven van WordPress.com 👇 Weet dat de prijzen hier vermeld zijn per maand, maar dat je ze in werkelijkheid wel per jaar betaalt. Wil je echt per maand betalen? Dan is het enkele euro’s duurder, maar kun je wel elke maand opzeggen.

Wordpress com prijzen 2021 1

WordPress.org als gratis softwarepakket

De voordelen van WordPress.org

 • WordPress.org is gratis te gebruiken en tegelijk gebruiksvriendelijk.
 • Je bent eigenaar van je website, je houdt de teugels zelf in handen.
 • Je kiest zelf je server en hosting (TIP: kies voor een lokale aanbieder zoals Combell).
 • Je kunt eender welk thema kiezen, gratis of betalend. (ik adviseer steeds Kadence)
 • Je kunt je website heel flexibel uitbreiden met elke plugin die je wilt. Zelfs met e-commerce begin je makkelijk via WooCommerce.

De nadelen van WordPress.org

 • Je kan niet zonder hosting, prijzen starten vanaf €6 per maand bij Combell.
 • Je moet veel meer zelf doen: hosting aanvragen, installatie van WordPress en het verdere onderhoud aan je thema en plugins.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van je website: je moet extra maatregelen nemen om backups te maken en je website beveiligen tegen hackers en spammers.
  Klik hier voor de complete gids tot beveiligen van je website met Wordfence.

WordPress.com vs WordPress.org: wanneer kies je wat?

De belangrijkste beslissingsfactor ligt in het doel van jouw website:

 • Wil je graag een professionele bedrijfswebsite waar je de vrijheid en de keuze hebt om je goesting te doen, wil je baas over eigen website zijn en schrikt (een klein beetje) techniek je niet af?
  👉 Ga voor wordpress.org
 • Wil je een familieblog, hobbywebsite of andere niet beroepsmatige (m.a.w. hangt je inkomen niet rechtstreeks af van je website) website bouwen, heb je geen last van de verplichte advertenties en heb je niet veel eisen wat betreft design en functionaliteit?
  👉 Ga voor wordpress.com

Verdere literatuur

Deze vind je misschien ook interessant