De #1 SEO-tool 2023: RankMath SEO vs Yoast

5/5 - (1 stemmen)

Wie al met WordPress heeft gewerkt, weet dat Yoast één van de populairste plugins is om je SEO op punt te stellen.

Maar weet ook je dat er een nieuwe SEO-speler op de markt is? Ik heb zelf al de overstap gemaakt met al mijn website naar RankMath en keek niet meer om.

Hieronder vind je de ultieme vergelijking RankMath SEO vs Yoast.

RankMath als nieuwe SEO sterspeler

Met MATH verwacht je misschien moeilijke wiskundige berekeningen. Maar nee, je moet zelf niet gaan hoofdrekenen hoe je goed of minder goed gaat ranken in de zoekresultaten 🤪

De naam zelf is misschien wel een beetje misleidend.

RankMath SEO doet de wiskunde dus voor jou. En giet zijn formules in een heel gebruiksvriendelijke setup wizard. 🧙

Setup wizard van rankmath - rankmath seo vs yoast

In 5 eenvoudige stapjes kun je makkelijk aan de slag met je basis SEO. Wil je meer en geavanceerder aan de slag met SEO? Dat kan ook. Je activeert simpelweg de module die je nodig hebt en gaat aan de slag.

Maar waarom nu een nieuwe, nog onbekende speler boven een gevestigde waarde als Yoast? 

De voordelen

Voordeel 1: het gebruiksgemak van RankMath

​​​Met zijn poepsimpele setup wizard kan zelfs de grootste SEO-dummy zijn basis SEO op orde krijgen.

Heb je geen nood aan die extra features die je overweldigen? Dan schakel je ze gewoon uit.​ In die zin is RankMath heel modulair.

Rankmath modules - rankmath seo vs yoast
Bij RankMath kun je de verschillende modules in- of uitschakelen.

Ook de interface nadat de wizard voltooid is, is een pak gebruiksvriendelijker dan de interface die Yoast biedt.​​

Voel je je aangesproken als SEO-dummy? Dan is de uitgebreide documentatie van Rank Math een goede start om te leren hoe je je website net gaat optimaliseren.

Echt poepsimpel…​​ 🍑​

Voordeel 2: RankMath SEO heeft meer gratis features

Rank Math biedt in zijn gratis versie simpelweg al veel meer features aan dan Yoast:

  • local SEO: voor lokale handelszaken of dienstverlening een must om je bedrijf in de kijker te zetten voor je direct omgeving. Bij Yoast betaal je €69 per jaar voor deze functionaliteit.
  • WooCommerce: heb je een WooCommerce webshop? Een echte must-have dan om je producten te optimaliseren. Bij Yoast betaal je hiervoor alweer €69 per jaar.
  • Meerdere focuskernwoorden of -zinnen: bij Yoast (gratis) kun je maar 1 invullen, bij Rank Math tot 5 kernwoorden of -zinnen. Als je Premium koopt bij Yoast kost je dit €89 per jaar.
  • Instant indexing: je nieuwe blogs worden automatisch en instant geïndexeerd door zoekmachines, zo ben je sneller zichtbaar in de ranking. Rank Math is de eerste SEO-plugin die dit aanbiedt.
  • Suggesties voor interne links: link building is heel belangrijk voor SEO. Heb je een uitgebreide blog of website, dan zijn automatische linksuggesties echt wel een life-saver.
  • Ik kan zo nog wel even doorgaan: weergave op sociale media, 404 monitor, redirection manager, schema rich snippets… Allemaal geavanceerde functies die je gaan helpen om je SEO op punt te stellen.

Als ik het zo even uitreken spaar je met de gratis Rank Math ruim €200 per jaar uit.

[elementor-template id=”996″]

Voordeel 3: RankMath SEO ​​integreert perfect met Elementor

Rankmath integreert perfect met elementor - rankmath seo vs yoastMet Yoast moest ik telkens switchen tussen voorkant en achterkant om te zien hoe mijn SEO-score was, wat omslachtig was en op den duur erg vervelend.​​

Rank Math daarentegen is perfect geïntegreerd met Elementor zodat ik niet meer hoef te switchen, wat me dus ook tijd uitspaart.

Als je je pagina opbouwt kun je meteen al zien hoe goed je teksten scoren. Rank Math herkent ook de Elementor bouwstructuur, terwijl dit bij Yoast niet altijd even correct was.​​

Nog meer peace of mind dus… 💆‍♀️ want het bouwen van een website is al complex genoeg.

Ben je toch verknocht aan Yoast en heb je geen zin om te switchen?

Geen nood… Bij de gebruiksvriendelijke setup wizard vraagt Rank Math je om ​de instellingen van Yoast te importeren. Je hebt er dus echt bijna geen omkijken naar.

Laat dat je dus zeker niet tegenhouden!

Conclusie: RankMath SEO vs Yoast

Met RankMath SEO heb ik een beter en gebruiksvriendelijker alternatief gevonden dan Yoast. Sommige favoriete “oldschool” plugins zijn populair omdat ze in het verleden hun sporen bewezen hebben.

Maar vaak zie je dat ze toch niet helemaal mee zijn, waardoor hun gebruikers niet meer centraal staan. En dat voelen die gebruikers.

Wie dan het gat in de markt kan opvullen, wordt de nieuwe sterspeler.

Ze noemen het niet voor niets het Zwitsers zakmes voor SEO​​​​, RankMath zit echt bomvol features die je in geen enkele andere plugin vindt. En daardoor wint RankMath voor mij deze match.

Probeer het eens. Maar ik garandeer je dat je niet meer teruggaat naar Yoast.​​​​

Deze vind je misschien ook interessant